MIKÄ SUOLAHUONE ON?

Kenelle se sopii?
Sopii jokaiselle iästä riippumatta ja on hyväksi terveillekkin ihmisille. Suositellaan urheilijoille, ääntä paljon käyttäville, hengitystieongelmaisille, ihosairauksiin, allergigoille, homealtistuneille ja korvatulehduksista kärsiville sekä siitepölystä ja katupölystä kärsiville. Ainoastaan hoitoa ei suositella syöpähoitoa ja dialyysihoitoa käyville, jos olet epävarma hoidosta niin keskustele ensin lääkärisi kanssa.

Mikä on suolahuone?
Suolahuone on huone jonka seinissä, katossa ja lattialla on vuorisuolaa. Huoneeseen puhalletaan koneellisesti lääkesuolaa ilmaan, jolla on rentouttava vaikutus. Saatat tuntea kuinka veri alkaa virtamaan ja saa lihakset rentoutumaan ja lämpenemään. Paljain jaloin voit upottaa jalat suolan sekaan ja tuntea kuin olisit hiekkarannalla. Huoneessa on tuolit joissa voi istua ja rentoutua kuunnellen rentouttavaa musiikkia, lukea lehteä tai vain olla ja rauhoittua rauhallisessa ympäristössä. Suola estää virusten ja bakteerien lisääntymisen limakalvoilla. Suola tappaa bakteerit ja virukset huoneesta, joten ne eivät voi tarttua toisiin huoneessa oleviin henkilöihin. Suolahoito poistaa kuona-aineita kehosta.

Hienoa puhallettua suolaa hengitellään keuhkoihin jolloin lääkesuolan vaikutus auttaa mm. astmaan, poskiontelovaivoihin, flunssaan, yskään ja muihin hengitystienvaivoihin. Suola kosteuttaa ihoa ja limakalvoja ja laskee myös turvotusta limakalvoilta. Siksi hoidon jälkeen on kevyempi ja helpompi hengittää. Seuraavana yönä on helpompi nukkua.

Mitä suolahuone tekee?
Suolahoito on luonnollinen ja vaaraton hoitokeino moniin muihinkin vaivoihin kuten psoriasikseen, kuivaan ihoon, ihottumiin ym. ihovaivoihin. Hoito kosteuttaa ja tekee ihosta pehmeän ja nuorekkaamman. Suola poistaa turvotusta vilkastuttamalla nestekiertoa. Suola imeytyy myös ihon kautta suoraan ongelma-alueisiin sekä imeytyy iholle ohuen vaatekerroksenkin läpi.

Sarjahoitoa suositellaan, jos on sitkeää limaa keuhkoissa tai hoidetaan sairautta. Kymmenen hoitokerran sarja on suositeltavin sairauksien hoitoon 2-3 krt. viikossa. Terveyden ylläpitämiseksi olisi hyvä käydä hoidossa n. kerran viikossa. Tällä keinolla voit päästä eroon kroonisista poskiontelovaivoista sekä lapset korvatulehduskierteestä yms.

Suolahuoneen käynnin jälkeen?
Hoidon jälkeen on hyvä juoda vettä, koska suola laittaa ylimääräiset nesteet kiertämään ja joudut todennäköisesti käymään vessassa. Myös yskänpuuskat ja nenän vuotaminen on mahdollisia, koska keuhkoissa oleva lima alkaa irrota ja poistua kehosta. Vaatteissa ja hiuksissa saattaa näkyä pieni suolakerros, mutta lähtee harjaamalla eikä ole haitaksi vaatteille. Jos flunssan takia käy hoidossa niin seuraavana päivänä saattaa olo tuntua hetkellisesti heikolta, kun keho yrittää päästä sairaudesta eroon.

Suolahuoneen historia?

Ensimmäiset askeleet suolahoidossa otettiin keskiajalla, jolloin munkit hoitivat sairaita suolaluolissa. Suolapöly tuotettiin hieromalla suolakiviä vastakkain. Tästä muodostunut pöly ohjattiin hoidettavan hengitysilmaan. Suolakaivoksissa tapahtuvaa hoitoa kutsuttaan speleoterapiaksi.

1800-luvun keskivaiheella huomasi Puolan teollisuudesta vastaava terveysviranomainen Felix Botchkowski, että suolakaivoksissa työskentelevät ihmiset eivät juurikaan sairastaneet keuhkosairauksia. Vuonna 1843 ilmestyi hänen kirjansa suolapölyn vaikutuksesta. Hänen seuraajansa Mstislav Poljakowski perusti Krakovan läheisyyteen Velickoon suolahoitolan.

Toisen maailmansodan aikana suolakaivoksia käytettiin Saksassa pommisuojina. Pommitusten aikana ihmiset joutuivat olemaan kaivoksissa pitkiäkin aikoja. Lähtiessään moni astmaatikko tunsi hengityksensä huomattavasti parantuneen.

Entisessä Neuvostoliitossa speleoterapia sai alkunsa vuonna 1968 Karpatian Solotvinon kylässä, kun kaivoksen n:o 8 pohjalle perustettiin allergiasairaala.

Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana ns. suolahuoneita on rakennettu useita satoja sairaaloihin ja hoitolaitoksiin Itä-Euroopassa. Muualla Euroopassa kiinnostus suolahuonehoitoihin on selvästi lisääntynyt. Suolahuoneessa annettavaa hoitoa kutsutaan haloterapiaksi.

Ensin suolahuoneet rakennettiin suolakivestä leikatuista tiilistä, jolloin pinta jäi lasimaisen tiiviiksi. Myöhemmin suolahuoneen runko tehtiin raakalaudasta, päällystettiin verkolla ja liima / suolaseoksella, jolloin suolan kiinnittyminen alustaan oli heikko ja vaati paksun suolakerroksen, rappauksesta muodostuneen kosteuden poistuminen rakenteista oli vaikeaa ja aikaa vievää. Lisäksi menetelmä aiheutti väri ja hajuongelmia suolahuoneen sisälle.

Uusimmalla patentoidulla menetelmällä suolahuoneen runko päällystetään sisäpuolelta levymateriaalilla ja pintasuola kiinnitetään ankkurimaalin avulla alustaan, jolloin pintaan jää huokoinen puhdas suolakerros joka kuivuu ja kovettuu parissa päivässä. Näin pinnasta muodostuu osaltaan ionisoiva.

Suolahuoneen lääketieteellinen tutkimus aloitettiin Suomessa Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin johdolla vuonna 2003. Tutkimusprojekti päättyi keväällä 2007. Loppuraportti julkaistiin lokakuussa 2007.